Wat doet een plastisch chirurg

Een plastisch chirurg staat vooral bekend staat als iemand die het uiterlijk van zijn of haar patiënten aanpast. De meest bekende ingrepen die een plastisch chirurg uitvoert zijn borstvergrotingen en facelifts. Toch doet een plastisch chirurg ook een heleboel andere dingen die een stuk minder bekend zijn bij het grote publiek. Ook bestaat er nog enige onduidelijkheid over de plastische chirurg. Er zijn namelijk ook andere chirurgen die zich tot zekere hoogte ook met het uiterlijk bezighouden maar geen plastisch chirurg zijn. Dus wie is de plastisch chirurg en wat doet hij zoal?

Plastische chirurgie bestaat volgens velen al sinds het begin van de jaartelling. In het huidige India zijn onder meer reconstructies van neuzen gevonden wat volgens sommigen bewijst dat er toen al dergelijke ingrepen waren. Plastische chirurgie kwam pas later naar Nederland: omstreeks de 13e eeuw werden de eerste cosmetische ingrepen in Nederland uitgevoerd. Hierbij betrof het het herstellen van een hazenlip.

 

Plastische chirurgie staat het meest bekend om zijn esthetische kant. Deze kant focust zich op het ondergaan van een operationele ingreep om het lichaam en het uiterlijk te optimaliseren. Esthetische chirurgie wordt vaak ook wel cosmetische chirurgie genoemd en is eigenlijk maar een klein onderdeel van plastische chirurgie in het algemeen. Onder andere Faceland is een esthetische plastisch chirurg. Naast esthetische chirurgie is er de handchirurgie kant. In Nederland vallen alle handoperaties onder de plastische chirurgie vanwege de hoge complexiteit en specialistische kennis die vereist is. In andere landen valt de handchirurgie vaak in een andere categorie, maar in Nederland is het een onderdeel van de plastische chirurgie.

Tot slot worden verreweg de meeste plastisch chirurgische ingrepen toegepast na ongevallen en na operaties waarbij reconstructies nodig zijn. Na ongevallen worden wonden vaak bedekt met eigen weefsel. Eigenlijk wordt plastische chirurgie in algemene zin heet vaakst toegepast om wonden te herstellen of om bepaalde delen op of van ons lichaam te reconstrueren.