Met een beetje hulp blijf jij ook gezond!

Voedingssupplementen; het is zo’n gebeuren waar iedereen weleens van gehoord heeft waarschijnlijk, maar wat zijn het eigenlijk? Ze zijn er bovendien in vele soorten en maten. Wil je geen pillen, dan zijn er ook nog capsules, druppels, poeders en drankjes die je kunt nemen. Voedingssupplementen dienen, zoals de naam al doet vermoeden, ter ondersteuning van je voeding. Ze kunnen dan ook nooit als totale vervanging dienen maar kunnen wel bijdragen aan een gezonde(re) levensstijl. Voedingssupplementen kunnen een brede variatie aan ingrediënten bevatten, zoals vitaminen of een mix daarvan, eventueel kunnen ook bioactieve stoffen en mineralen worden toegevoegd hieraan.

De werkzame stoffen in voedingssupplementen zijn synthetisch, maar dat is niet minder goed voor je lichaam. Het is zelfs zo dat de stoffen uit voedingssupplementen nog iets sneller worden opgenomen dan dezelfde stoffen uit natuurlijke bronnen qua eten now foods en drinken.

De meeste mensen die een gevarieerd dieet aanhouden en genoeg bewegen en verder gezond leven, zullen allicht geen voedingssupplementen nodig hebben. Je krijgt dan waarschijnlijk al genoeg binnen en je lijf is goed in staat om zelf te zorgen dat de vitaminen en dergelijke goed op peil blijven. Voor sommige groepen kan het echter een waardevolle toevoeging op het dieet zijn om dit aan te vullen met bepaalde supplementen.

Daarbij is het dan wel verstandig om eerst vast te stellen dat je inderdaad een bepaald tekort hebt. voor de meeste supplementen geldt dat als het niet baat, het niet schaadt, maar het kan geen kwaad om eerst te bekijken of je deze supplementen wel echt nodig hebt. hiervoor kun je je prima gewoon melden bij je eigen huisarts. Hij of zij kan dan samen met jou beoordelen hoe jouw lijf en jouw voedingspatroon opgesteld en of daar nog aanvulling in nodig is in de vorm van voedingssupplementen of andere supplementen.

1