Het belang van codering

Elk product, dat je koopt in de winkel, is gecodeerd met ofwel een barcode ofwel een QR code. Eigenlijk vraag je je het nooit af waarom dat zo is. Het is gewoon zo vanzelfsprekend.

Barcodes worden echt overal voor gebruikt. Wij kennen ze vooral van de supermarkt waar ze vooral handig zijn bij de kassa. De caissière hoeft geen prijs meer uit haar hoofd te kennen. De computer, die in verbinding staat met de kassa, heeft al deze informatie. Bovendien heeft deze computer ook de goede prijs als het product toevallig in de aanbieding is. Zo loop je als klant niet het risico, dat de caissière je gewoon het volle pond laat betalen als je even niet oplet.

Ook laboratoria in ziekenhuizen laten barcodes printen voor de vele bloed of urine monster, die er binnen komen. Op deze manier kunnen de resultaten van het bloedonderzoek van meneer Jansen niet verward worden met die van meneer Pietersen. Dat is niet alleen makkelijk maar kan ook levensreddend zijn.

Ook op vliegvelden doet men aan code printen. Dat heeft ook zo zijn voordelen. Dank zij de codes, die de grondstewardess op jouw koffer plakt, komt jou koffer straks aan in hetzelfde land als waar jij naar toe gaat. Oké, het gaat wel eens mis maar dat komt niet door de codering.

In de farmaceutische – en de voedingsindustrie maakt men veelvuldig gebruik van codering. Hier worden bijvoorbeeld kisten, dozen, retail kratten en verpakkingen voorzien van codes. Dit is zeer belangrijk want deze codes bevatten zeer veel informatie. Als er bijvoorbeeld een foutje in het productie proces is geslopen, kunnen de producten, die erdoor geraakt zijn uit de handel genomen worden. En met farmaceutische producten is het maar te hopen dat dat gebeurt voordat het de patiënt bereikt want anders kan het misschien wel een fataal foutje zijn.